Alles wat je moet weten over luchtzuiverende planten
Bijna iedereen weet dat planten goed zijn in het produceren van zuurstof. Maar wist je ook dat ze daarvoor niet per se in de volle grond hoeven te staan? Door planten naar onze leefruimtes te halen kun je de kwaliteit van de lucht die we inademen verbeteren. Goed voor een gezonde woon-, werk- en leeromgeving dus.
Planten zijn meer dan alleen voor de sier. En zelfs als je ze alleen voor ‘op het oog’ koopt, heeft dit voordelen: luchtzuiverende planten hebben een positief effect op de creativiteit en productiviteit puur door hoe ze eruit zien. Tot slot kunnen ze helpen met het dempen van geluid. Eigenlijk mogen planten dus in geen enkele ruimte ontbreken!
In dit artikel nemen we je mee in de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen met betrekking tot luchtzuiverende planten, zodat je alles te weten kunt komen over dit onderwerp. En geen zorgen: zelfs voor de mensen met de minst groene vingers is er een luchtzuiverende plant van Air So Pure die bij hen past.
- Hoe zuiveren planten de lucht?
- Hoeveel planten heb je nodig om de lucht effectief te zuiveren?
- Wat zijn de gezondheidsvoordelen van luchtzuiverende planten?
- Kunnen luchtzuiverende planten overleven met weinig licht?
- Welke luchtzuiverende planten zijn het best in wat ze doen?
- Hoe onderhoud je luchtzuiverende planten?
- Hoe kies je de juiste luchtzuiverende planten?
Hoe zuiveren planten de lucht?
Planten kunnen op 4 slimme manieren schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en verminderen:- Fotosynthese: planten nemen CO2 op uit de lucht en maken er zuurstof van. Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in de lucht lager, wat goed is voor de kwaliteit van de lucht. Waarom dat zo is? Bij een bepaalde hoeveelheid CO2 in de lucht kun je al hoofdpijn krijgen en moe worden. Bij hoge concentraties kun je zelfs in ademnood komen en flauwvallen! Belangrijk om laag te houden dus.
- Luchtfiltratie: planten kunnen de lucht direct zuiveren door het opnemen van vervuilende stoffen zoals vluchtige organische stoffen en fijnstof. Deze stoffen worden opgenomen door de bladeren en vervolgens afgebroken óf opgeslagen in de plant.
- Microbieel leven en biofiltratie: de wortels van planten scheiden stofjes uit die voedsel zijn voor micro-organismen in de bodem. Deze micro-organismen helpen met het afbreken van schadelijke stoffen in de bodem en indirect de luchtkwaliteit verbeteren door de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen. Dit wordt vaak gebruikt in biofiltratiesystemen voor luchtzuivering in gebouwen of industrieën.
- Luchtvochtigheid: planten geven vocht af door te ademen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid, waardoor deeltjes in de lucht bezinken en allergenen kunnen verminderen.
Hoeveel planten heb je nodig om de lucht effectief te zuiveren?
Het aantal planten dat je nodig hebt hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoe groot de ruimte is, welke planten je gebruikt en hoe ‘vies’ de lucht is. Er is niet echt een formule om het precieze aantal planten te berekenen dat je nodig hebt om de lucht in een ruimte te zuiveren. Over het algemeen kun je 350 gram bladmassa per persoon rekenen van een redelijk tot goed luchtzuiverende plantensoort. Dat betekent dat je in een kleine ruimte of een kamer (zo’n 30 m2) het best 4 tot 6 planten met een potdiameter van 13 cm. of 2 tot 3 planten met een potdiameter van 17 cm. neerzet. Het is belangrijk om hierbij te zeggen dat planten niet de enige oplossing zijn voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Goed ventileren, het (logisch natuurlijk) verminderen van bronnen van luchtverontreiniging en het algemeen onderhoud van de ruimte spelen een belangrijke rol.Wat zijn de gezondheidsvoordelen van luchtzuiverende planten?
Aan het begin van dit artikel lazen we dat planten veel gebruikt worden om een mooi interieur te creëren, en ze puur door ze te bekijken een effect hebben op hoe creatief en productief je bent. Ook dempen ze het geluid, wat fijn kan zijn in een klaslokaal of kantoor. Maar nog belangrijker: er zijn gezondheidsvoordelen voor de mens verbonden aan het effect van luchtzuiverende planten in onze leefruimtes.- Verbeterde ademhaling: luchtzuiverende planten kunnen de luchtvochtigheid in een ruimte op peil helpen houden. Dit kan handig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen (een optimale luchtvochtigheid kan helpen bij het verminderen van droge keel en geïrriteerde luchtwegen).
- Stressvermindering: planten in binnenruimtes kunnen stress verminderen en een gevoel van welzijn geven. Het groen en de aanwezigheid van planten kunnen een kalmerend effect hebben en bijdragen aan een positief gevoel.
- Afname van CO2-niveaus: planten absorberen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en zetten het om in zuurstof. Dat is prettig in situaties waar de luchtcirculatie beperkt is.
- Natuurlijke luchtbevochtiging: sommige luchtzuiverende planten geven waterdamp af via een proces dat bekendstaat als transpiratie (ja, echt waar!). Dit kan de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen, wat goed kan zijn voor je huid en ademhaling, vooral als het er droog is.
Kunnen luchtzuiverende planten overleven met weinig licht?
Ja, er zijn verschillende luchtzuiverende planten die relatief goed kunnen overleven in omgevingen met weinig licht. Dat betekent niet hetzelfde als géén licht! Ze hebben toch nog een beetje licht nodig om te kunnen overleven. Het kan dan helpen om ze af en toe wat natuurlijk licht te geven en ze dus zeker niet volledig af te sluiten van lichtbronnen. Daarnaast kunnen o.a. luchtvochtigheid, temperatuur en hoeveel water je geeft van invloed zijn op hoe goed deze planten het in de schaduw doen. Het is dus een goed idee om de specifieke verzorgingsbehoeften van een plant te kennen voordat je ze in huis haalt.Welke luchtzuiverende planten zijn het best in wat ze doen?
Er is veel keuze aan luchtzuiverende planten, en er zijn er een aantal die nét even iets harder hun best doen dan de rest. Wat dacht je, naast onze ‘Spathiphyllum’, 1 van deze 2 toppers?
Areca
De ‘Goudpalm’ filtert vervuilende deeltjes uit de lucht door ze in te ademen via de bladeren. Daar heeft de plant zelf gelukkig geen last van, en kan bij de juiste zorg erg oud worden. Uit onderzoek van NASA blijkt dat de Areca gifstoffen zoals xyleen en tolueen goed uit de lucht haalt. Bijkomend voordeel is dat een volle Goudpalm ook nog eens zorgt voor goede luchtbevochtiging!
Bekijk de Goudpalm in ons assortiment
Dracaena
De ‘Drakenbloedboom’ filtert de lucht via het blad. Dus hoe meer blad er aan de plant zit, hoe meer lucht er gezuiverd wordt. Gelukkig hoef je er niet veel aan te doen om te zorgen dat hij goed groeit. Ook deze plant helpt schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht te halen.
Bekijk de Drakenbloedboom in ons assortiment
Hou er wel rekening mee dat het over het algemeen het beste is om meerdere (soorten) planten in een ruimte te hebben om een merkbaar effect op de luchtkwaliteit te krijgen. Maar een combinatie met 1 van deze 2 toppers kan zeker geen kwaad!
Planten van Air So Pure zijn bewezen sterk luchtzuiverend. Dat maakt ons merk uniek!
Hoe onderhoud je luchtzuiverende planten?
Luchtzuiverende planten hebben, net als alle andere planten, zorg en aandacht nodig. Toch zijn de planten van Air So Pure eenvoudig in onderhoud. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft (1x per week, in de zomer kan dit oplopen tot 2x per week), de juiste hoeveelheid licht biedt (geen directe zon, wel voldoende daglicht) en eventueel stof van de bladeren verwijdert.