Air So Pure Hedera Helix

20 October 2023

Hoe verzorg je luchtzuiverende kamerplanten?

Hoe verzorg je luchtzuiverende kamerplanten?

Dat luchtzuiverende kamerplanten een gezonde en mooie toevoeging zijn aan een interieur, wist je waarschijnlijk al. Maar hoe zorg je ervoor dat dat ook zo blijft? Waar de één groene vingers lijkt te hebben, houden planten het bij de ander niet lang uit. Waar komt dat door? Vaak door onvoldoende kennis over de verzorging van een plant. Die is namelijk per plant verschillend. Toch valt er in het algemeen wel iets te zeggen over de verzorging van luchtzuiverende planten. In dit artikel gaan we daar dieper op in, zodat je lang kunt blijven genieten van je Air So Pure-plant.

Kies de juiste luchtzuiverende kamerplanten

Het lijkt een inkopper, maar het is belangrijk dat je de juiste soort luchtzuiverende plant voor je (leef)ruimte kiest. Hou rekening met hoeveel licht er in de ruimte binnenkomt, eventueel de luchtvochtigheid en hoeveel plek je hebt om planten neer te zetten.
Zorg voor de juiste lichtomstandigheden
Luchtzuiverende planten hebben voldoende licht nodig om te groeien. Over het algemeen zijn er 3 categorieën lichtomstandigheden:

 • Hoge lichtomstandigheden: sommige luchtzuiverende planten hebben veel licht nodig. Plaats ze in de buurt van een raam op het oosten of westen waar ze indirect zonlicht krijgen.
 • Gemiddelde lichtomstandigheden: planten die het afkunnen met matig licht kunnen zich aanpassen aan indirect zonlicht. Plaats ze in de buurt van een raam op het noorden of in een ruimte met gefilterd licht.
 • Lage lichtomstandigheden: als je weinig natuurlijk licht in de ruimte hebt, kies dan voor planten die specifiek gedijen bij minimale lichtomstandigheden.

Let op: er moet altijd wel iéts aan licht binnenkomen. Er zijn geen luchtzuiverende planten die kunnen overleven zonder (zon)licht.

Je zult zien dat een plant naar het licht toe groeit, dus vergeet niet om je luchtzuiverende plant regelmatig even te draaien. Zo zorg je dat de plant gelijkmatig groeit.

Luchtzuiverende kamerplanten op de juiste manier water geven

Is er een juiste manier om water te geven…? Ja! En dit is heel belangrijk voor het overleven van je luchtzuiverende plant. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bewateren:

 • Laat de grond niet uitdrogen: hoewel sommige planten het goed doen met een drogere bodem, is het belangrijk om de grond nooit volledig te laten uitdrogen. Laat de bovenste centimeter van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Gebruik de juiste pot en potgrond: zorg ervoor dat de potten afvoergaatjes hebben en gebruik een goed doorlatende potgrond.
 • Pas op voor overbewatering: te veel water geven kan leiden tot wortelrot. Controleer de vochtigheid van de grond voordat je water geeft en zorg dat er geen stilstaand water in de onderzetter is.
 • Gebruik lauw water: bij voorkeur geef je de luchtzuiverende planten lauw water in plaats van ijskoud water. De wortels kunnen er namelijk van ‘schrikken’.
 • Neem ook het seizoen mee: in de lente en zomer hebben planten meestal meer water nodig omdat ze dan sneller groeien. In de herfst en winter hebben luchtzuiverende planten minder water nodig.

Ongedierte en ziekten bij luchtzuiverende kamerplanten voorkomen

Controleer je luchtzuiverende plant regelmatig op ongedierte en ziekten. Veelvoorkomende problemen zijn spintmijten, bladluizen en schimmelziekten. Hier zijn enkele tips om je planten gezond te houden:

 • Isoleer besmette planten: als je een besmette plant ontdekt, zet deze dan onmiddellijk apart om verdere verspreiding te voorkomen.
 • Behandel met natuurlijke middelen: probeer natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals een mengsel van water en zeep voordat je naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpt.
 • Verwijder aangetaste bladeren: verwijder aangetaste bladeren om de verspreiding van ziekten tegen te gaan.
 • Houd de omgeving schoon: zorg voor een schone omgeving rond je planten. Haal dode bladeren bijvoorbeeld direct weg.

 

Verzorging van luchtzuiverende kamerplanten is een fluitje van een cent

Het verzorgen van luchtzuiverende kamerplanten is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit in huis, maar het kan ook een ontspannende en plezierige hobby zijn. Of worden. Door de juiste planten te kiezen, de juiste lichtomstandigheden te bieden, op een goede manier water te geven, de luchtvochtigheid te behouden, goed te bemesten en plagen en ziekten te beheren, kun je blijven genieten van gezonde en mooie planten die je (leef)ruimte verfraaien en de lucht zuiveren.


Store locator

View our product range

Bird of paradise plant

Peace Lily

Blue fern

Curly fern