Interview met Patrick Zuidgeest, eigenaar van Bestplant en bestuurslid van Air So Pure
Bij het Westlandse familiebedrijf Bestplant is de passie voor planten overduidelijk. Sinds de oprichting van Air So Pure in 2007 is Bestplant nauw betrokken bij de ontwikkeling en promotie van luchtzuiverende planten, met de Spathiphyllum als vertrekpunt.
Patrick Zuidgeest, eigenaar van Bestplant en bestuurslid van Air So Pure, vertelt waarom hij zo trots is op Air So Pure, hoe ze al grote stappen hebben gezet op het gebied van duurzaamheid en wat zijn favoriete Spathiphyllum is.
Het ontstaan van een sterk merk
Al sinds de start van Air So Pure in 2007 is Bestplant betrokken bij de vereniging. Destijds was dit nog met de hulp van Patricks vader, Hans Zuidgeest. Uiteindelijk heeft Hans het stokje overgedragen aan Patrick, die samen met compagnon Laurens van Dijk het bedrijf runt, en sindsdien ook actief betrokken is bij het merk en de vereniging.
Toen Patricks vader samen met collega-kwekers het merk Air So Pure hielp opzetten, was het doel helder: één herkenbaar merk dat de unieke eigenschappen van de Spathiphyllum onder de aandacht brengt. “We wisten al dat onze planten luchtzuiverend waren, dankzij onderzoeken van NASA en het boek van Wolverton,” vertelt Patrick. “We wilden dit verder onderbouwen en zijn toen naar Fygatoras gegaan, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat tot op de dag van vandaag elke plant test voordat die in het Air So Pure assortiment komt.”
Met het merk Air So Pure ontstond niet alleen een gezamenlijke identiteit, maar ook een platform voor samenwerking en gezamenlijke promotie. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat geldt ook voor Air So Pure,” zegt Patrick stellig. “De luchtzuiverende werking willen we krachtig communiceren, zodat de consument begrijpt dat er meer achter een plant zit.”

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”
Waarom samenwerken als je alleen misschien sneller bent? Patrick hoeft er niet lang over na te denken. “Samenwerken betekent dat je meer promotiebudget hebt, gezamenlijke acties kunt opzetten, samen aan beurzen staat, mixkarren kunt aanbieden en op plekken komt waar je anders niet snel zou komen,” legt hij uit. “Dankzij Air So Pure hebben we klanten en ketens bereikt die anders misschien nooit aan de deur hadden geklopt. Er zijn genoeg klanten die expliciet naar Air So Pure-planten vragen.”
Maar het lidmaatschap bij Air So Pure brengt meer dan alleen zichtbaarheid en promotie. Het biedt een waardevol netwerk waar ervaringen en kennis worden gedeeld over thema’s zoals footprinting, peat free telen, certificeringen, kostenbesparingen en biologische bestrijding. “Je leert van elkaar. Soms hoor je iets bij een collega waarvan je denkt: dat ga ik ook proberen,” aldus Patrick. “Samen bedenken we steeds: wat kunnen we nog beter doen?”
Actieve bijdrage aan Air So Pure
Bestplant is een trots en actief lid van Air So Pure. Patrick is al jaren bestuurslid en betrokken bij de promotiecommissie. “Mijn vader zat al in het bestuur. Toen hij ermee stopte, heb ik het stokje overgenomen. Ik vind het belangrijk om te helpen de koers te bepalen. Samen bereik je meer, maar dan moet iedereen zijn steentje bijdragen.” Ook collega Patrick Krijgsman zet zich in, binnen het verkopersoverleg.

Innovatie en groei
Bestplant heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in groei en innovatie. Vanuit twee hoofdlocaties in het Westland, samen goed voor 9,5 hectare, worden de planten geteeld. “In 2010 bouwden we onze nieuwe tuin aan de Middenweg, in 2019 kwam de locatie aan de Casembrootlaan erbij en in 2022 hebben we daar nog een uitbreiding gedaan,” licht Patrick toe.
Op de Middenweg in Poeldijk worden voornamelijk potmaten 17 en 27 geteeld. “Potmaat 27 gaat alleen in specifieke periodes de deur uit: van januari tot april en van augustus tot oktober.” Op de Casembrootlaan ligt de focus op potmaten 19, 21 en 24. “Deze splitsing maakt ons proces efficiënter.”
Naast uitbreiding investeert Bestplant ook continu in automatisering. “We zijn steeds meer aan het automatiseren. Dat is goed voor efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid,” vertelt Patrick. “Innovatie is belangrijk. Zo testen we nu bijvoorbeeld camera’s in de kas die insecten tellen via plakvallen. De camera scant en telt het aantal beestjes, waardoor we snel en gericht maatregelen kunnen nemen.”

Duurzaamheid als vanzelfsprekendheid
Het is een veelbesproken thema: duurzaamheid. Voor Bestplant is dit echter geen nieuw thema. “We zijn al zeven jaar bezig met footprinting. Dat was destijds vrij vroeg,” vertelt Patrick. “Ook werken we al jaren met biologie in plaats van chemie. We willen plagen voorkomen in plaats van bestrijden.”
Duurzaamheid is dus echt een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering. “We zitten nu op 70% aardwarmte, met als doel 95%. Verder hebben we vorig jaar alle schermdoeken vervangen, LED-verlichting geïnstalleerd, het watercirculatiesysteem geoptimaliseerd en zonnepanelen geplaatst.”
Door deze maatregelen heeft Bestplant zijn CO₂-footprint al flink gereduceerd. Toch proberen ze, waar mogelijk, nóg meer stappen te zetten. “We kijken goed naar de wet- en regelgeving: wat is nodig, wat is verplicht en waar kunnen we op vooruitlopen?”
De duurzame aanpak van Bestplant sluit overigens goed aan bij hun product. “Onze Spathiphyllum blijft makkelijk een jaar mooi én zuivert de lucht. Het is echt een gezonde plant,” zegt Patrick. “En doordat we biologische oplossingen gebruiken, hebben we geen chemische middelen nodig.”

Kansen en uitdagingen
Voor de toekomst blijft Patrick positief. “Wij staan aan en zijn klaar voor de toekomst. We lopen snel mee met nieuwe regelgeving,” zegt Patrick. Tegelijk ziet hij uitdagingen. “De wereld verandert razendsnel, maar we moeten positief blijven. Als Nederlandse tuinbouw lopen we echt voorop: we hebben de laagste kostprijs, het laagste fossiele brandstofverbruik en de beste technieken.”
Specialist in grote Spathiphyllum
Bestplant is gespecialiseerd in grote maten Spathiphyllum. “We zijn daar eigenlijk ingerold,” vertelt Patrick. “We begonnen met potmaat 17, daarna volgde 19 en na de overname van een kwekerij met grote maten, zijn we daarmee doorgegaan.”
De volgende planten van Bestplant maken deel uit van het Air So Pure-assortiment en vinden hun weg door heel Europa:
- Spathiphyllum Bingo Cupido p19
- Spathiphyllum Sensation p24
- Spathiphyllum Silvana p24
- Spathiphyllum Sweet Isabella p19
- Spathiphyllum Sweet Lauretta p19, p21 en p24
- Spathiphyllum Sweet Sebastiano p24 en p27
- Spathiphyllum Vivaldi p17
Patrick heeft zelf een duidelijke favoriet: “De Spathiphyllum Sebastiano in potmaat 24 en 27. Het is een grote, statige plant met veel bloemen. Echt prachtig.”

Hortensia’s en Chlorophytum als aanvulling
Bestplant teelt in het voorjaar ook Hortensia’s, om een productiedip in de zomer op te vangen. Ook produceert Bestplant van week 1 t/m week 20 de Chlorophytum Green Orange: “Een kamerplant, maar wel echt een voorjaarsproduct.” Dankzij deze afwisseling in productie biedt Bestplant een mooie afwisseling voor de klanten.
Kwaliteit als basis
Bij Bestplant is kwaliteit niet iets extra’s, maar vanzelfspreked. “Kwaliteit moet gewoon áltijd goed zijn, dat is onze standaard,” zegt Patrick resoluut. “Wij zien dat dus niet als doel of maatregel, maar als vanzelfsprekendheid.” Om dat te waarborgen, lopen twee teeltmannen dagelijks door de kassen om te controleren of de planten goed groeien. Daarnaast is er een medewerker gespecialiseerd in biologie, die continu alert is op ziektes en plagen.
Ook de ruimte voor groei is belangrijk. “De planten staan eerst dicht op elkaar en worden daarna automatisch uit elkaar geschoven om zich optimaal te ontwikkelen.” Dankzij deze aanpak krijgen de planten voldoende ruimte om te groeien. Gemiddeld staat de Spathiphyllum een jaar in de kas van Bestplant om uiteindelijk, in de beste kwaliteit, naar de klanten en consumenten te gaan.

Flexibel en Air So Pure minded
Waar Patrick het meest trots op is? “Dat we bij Air So Pure horen, hét consumentenmerk in luchtzuiverende planten. We hebben al zoveel bereikt en zijn echt een bekende naam geworden,” zegt hij. Ook over het eigen bedrijf is hij trots: “We zijn helemaal klaar voor de toekomst: aardwarmte, biologie, zonnepanelen, certificeringen, footprinting. We staan er echt goed voor.”
Volgens Patrick onderscheidt Bestplant zich door flexibiliteit en betrokkenheid bij Air So Pure. “We zijn heel flexibel en oplossingsgericht. Bij ons kan iets snel geregeld worden, we doen daar niet moeilijk over.”
Bij Bestplant draait het niet alleen om planten, maar ook om mensen. “Wij zijn echt een mensenbedrijf, als werknemer ben je bij ons geen nummertje. We helpen elkaar en iedereen is gelijkwaardig: van de inpakkers tot het kantoorpersoneel en de ondernemers zelf. Je versterkt elkaar,” vertelt Patrick.

Over Bestplant
Sinds 1994 is Bestplant uitgegroeid tot een absolute specialist in de teelt van Spathiphyllum. Jaarlijks worden er honderdduizenden planten verkocht, die jaarrond worden geteeld op bijna 100.000 m² kasoppervlak. Dankzij de constante en grootschalige productie is Bestplant bijzonder flexibel: klanten kunnen rekenen op exacte aantallen, stabiele kwaliteit en een breed aanbod in grotere potmaten van 17 tot 27 cm.

Bestplant in cijfers
- Opgericht in 1994
- Lid van Air So Pure sinds 2007
- 2 locaties
- 9.5 hectare
- 35 werknemers
- 7 Spathiphyllum soorten