Air So Pure Luchtzuiverende Plant van de Maand Juli 2024

25 juni 2024

Luchtzuiverende Plant van de Maand juli

Breng de wildernis naar binnen met de Ficus Lyrata

Welkom bij de Luchtzuiverende Plant van de Maand juli 2024: de Ficus Lyrata, ook wel bekend als de vioolbladplant. Deze indrukwekkende plant is niet alleen een prachtige toevoeging aan elk interieur, maar speelt ook een belangrijke rol in het zuiveren van de lucht. In deze blog ontdek je waarom de Ficus Lyrata de perfecte keuze is voor jouw huis of kantoor en hoe je deze bijzondere plant het beste kunt verzorgen.

Wat is de Ficus Lyrata?

De Ficus Lyrata is een populaire kamerplant die bekendstaat om zijn indrukwekkende verschijning en luchtzuiverende eigenschappen. De Ficus Lyrata wordt ook wel de Vioolbladplant genoemd vanwege de karakteristieke vorm van zijn bladeren. Daarnaast werden de grote bladeren vroeger gebruikt voor het rollen van sigaren. De bladeren werden gedroogd en vervolgens gebruikt voor de buitenkant van de sigaren. Dat verklaart ook de tweede bijnaam van de plant: ‘Tabaksplant’.

Deze plant behoort tot de Moraceae-familie en is verwant aan andere bekende Ficus-soorten, zoals de Ficus elastica (rubberplant), Ficus Botanic en de Ficus benjamina (treurvijg). Binnen het Air So Pure assortiment vind je alleen de Ficus Lyrata, omdat deze plant het sterkst is in het zuiveren van de lucht.

Met zijn grote, glanzende bladeren vormt de Ficus Lyrata een opvallend middelpunt in elke ruimte, terwijl hij tegelijkertijd helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Een stijlvolle aanwinst voor elk interieur

De Ficus Lyrata is een veelzijdige plant die in vrijwel elk interieur past. Of je nu een modern, minimalistisch, klassiek of bohemien interieur hebt, de Ficus Lyrata voegt een vleugje elegantie en frisheid toe. Plaats hem in een decoratieve pot in de hoek van de woonkamer, naast je bureau in de werkkamer, of als statement in de hal. Ook is de luchtzuiverende Plant van de Maand juli erg geschikt voor kantoren en klaslokalen.

Kweker van de Ficus

De Ficus Lyrata van Air So Pure wordt geteeld door ons lid Forever Plants Group. Zij telen de Ficus Lyrata in 2 verschillende soorten en 5 potmaten, van 60cm hoog tot wel 180cm hoog! De kwekerij van Forever Plants vind je in Honselersdijk, Nederland. Naast de Ficus Lyrata telen zij nog vele andere soorten, waaronder de luchtzuiverende Areca, Dracaena, Monstera en Strelitzia.

Air So Pure Luchtzuiverende Plant van de Maand Juli - Ficus Lyrata

Herkomst van de Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische regenwouden van West-Afrika, waar hij onder de hoge bomen in de schaduw groeit. In zijn natuurlijke habitat kan deze plant uitgroeien tot een indrukwekkende boom van wel 12 meter hoog. De omstandigheden in de regenwouden van landen zoals Kameroen en Sierra Leone bieden de perfecte combinatie van warmte, vochtigheid en gefilterd zonlicht, die essentieel zijn voor de groei en bloei van de Ficus Lyrata.

Tegenwoordig is deze plant wereldwijd geliefd en aangepast aan verschillende binnenomgevingen, waardoor iedereen kan genieten van de schoonheid en de luchtzuiverende voordelen die deze bijzondere plant te bieden heeft.

Verzorgingstips voor de Ficus Lyrata

Hoewel de Ficus Lyrata gemakkelijk te verzorgen is, zijn er wel enkele punten om in gedachten te houden:

  • Licht: De Ficus Lyrata houdt van helder, indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht kan leiden tot bladverlies.
  • Water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de plant in water staat. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.
  • Temperatuur: Deze plant houdt van kamertemperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Vermijd koude tocht en plotselinge temperatuurschommelingen.

Is de Ficus Lyrata giftig?

De Ficus Lyrata, hoewel prachtig en functioneel als luchtzuiverende plant, is licht giftig voor zowel mensen als huisdieren. De bladeren en het sap van de plant bevatten stoffen die bij inname irritatie van de mond, en huiduitslag kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de plant buiten het bereik van kleine kinderen en nieuwsgierige huisdieren te houden.

Air So Pure Ficus Lyrata close-up

Waarom is de Ficus Lyrata Luchtzuiverende Plant van de Maand juli 2024?

De Ficus Lyrata is een indrukwekkende plant die in elk interieur een statement maakt. Met zijn grote, glanzende bladeren die de vorm hebben van een viool, is deze plant niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook functioneel. De Ficus Lyrata staat namelijk bekend om zijn vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, zoals formaldehyde, benzine en trichloorethyleen. Dit maakt het een perfecte keuze voor zowel thuis- als kantooromgevingen.

De voordelen van de Ficus Lyrata

  • Luchtzuivering: De Ficus Lyrata werkt als een natuurlijke luchtreiniger. De plant absorbeert verontreinigende stoffen en zet deze om in zuurstof, wat bijdraagt aan een gezondere leefruimte.
  • Verbeterde luchtvochtigheid: Naast het zuiveren van de lucht, helpt de Ficus Lyrata ook om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit is vooral gunstig in droge binnenklimaten of in ruimtes met airconditioning.
  • Stressverlichting: Onderzoek heeft aangetoond dat planten zoals de Ficus Lyrata kunnen helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. Het toevoegen van groen in je omgeving kan bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn.
  • Eenvoudige verzorging: De Ficus Lyrata is eenvoudig te verzorgen. Deze plant vraagt niet om ingewikkelde ‘water-geef-schema’s’, houd alleen de grond licht vochtig en vermijd water onderin de pot. Met de juiste verzorging kan de Ficus Lyrata jaren aan jouw zijde staan! Geen wonder dus dat deze Ficus de Luchtzuiverende Plant van de Maand juli is!

Luchtzuiverende Plant van de Maand juli 2024

Waarom is de Ficus Lyrata, ook wel Vioolbladplant genoemd, Luchtzuiverende Plant van de Maand juli? Zijn opvallende, grote bladeren, eenvoudige verzorging en zijn vermogen om schadelijke stoffen om te zetten in nieuwe zuurstof maakt deze plant de ideale kamerplant voor juli.

Geniet ook binnen van de natuur en ervaar de voordelen van luchtzuiverende planten, zoals een verhoogde creativiteit, productiviteit en concentratie!

Bekijk onze store locator voor alle deelnemende winkels en scoor nu ook jouw Luchtzuiverende Plant van de Maand juli!

Bekijk ons uitgebreide assortiment

Paradijsvogelplant

Lepelplant

Blauwvaren

Krulvaren